Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Spårvägen GOIF

Spårvägen Cykels historia


Spårvägen IF (eller GOIF) startades år 1919 som Stockholms Spårvägars Gymnastik- och idrottsförening med inriktning på det vi idag kallar friidrott. Klubbfärgerna fastställdes till blått och vitt. Den var från början en förening för anställda vid Stockholm Spårvägar men under senare delen av 1940-talet öppnades föreningen för allmänheten. År 1930 kom första SM-guldet genom lagseger i terräng.

Spårvägen-gymnaster

 

Från början var den en flersektionsförening, med sektioner för tex fotboll från 1919, brottning från 1926 samt simning och handboll under 1940-talet och som mest hade man 18 olika idrotter på programmet. År 1991 ombildades Spårvägen till en alliansförening där varje sektion bildade en fristående förening.

 

Spårvägen stadslöpningslag 1930

 

Flera kända idrottmän och kvinnor har tävlat för Spårvägen genom åren som tex Martin Lidberg och  Ara Abrahamian (brottning), Malin Ewerlöf och Raimo Pihl (friidrott), Mikael Appelgren (bordtennis) samt Anders Holmertz, Emma Igelström (samt simning), för att nämna några. Listan kan göras hur lång som helst

På cykel kan nämnas en lång rad svenska elitcyklister som Sven-Åke Larsson, Michel Lanza,  Filippo Bassini, Michel Lafis, Björn Johansson som tog en överaskande bronsmedlj i lagtempo i OS i Seol 1988, Björn Ring med ett guld i linje på SM 1989 samt Roberto Vacchi som ingick i Spårvegens elitlag 1990 och idag  är TV-kommentator för bla cykel på Eurosport som tävlade för Spårvägen GoIF mellan 1980 och 1991.

Många profiler har haft del i Spårvägen Cykels framgångar genom åren som dess förste ordförande Ivar Larsson, därefter Curt Parmhag, Åke Juliussson, Lars Göran Larsson, Ossian Selling, Sture Berg , Per-Uno Hågestam, Gunnar Hübinette, Björn von Boisman,  mfl, mfl. Krönikan över Spårvägen Cykels historia är under bearbetning och alla bidrag till att bringa historien rättvisa mottages tacksamt. 

Idag på 2000-talet har Spårvägen 14 -16 olika föreningar associerade till sig. Alliansföreningens hemsida är www.sparvagenidrott.nu

 

Cykelsektionen föds 1945

Den 29 november 1945 hälsade Svenska Cykelförbundet, Spårvägen GOIF med dess cykelsektion välkomna som medlem. Årsavgiften till förbundet var 5 kr.

Tävlingsdressen bestämdes till blå med vit bård över bröstet. Den skall komma att bli i stort sett oförändrad till 1963. 

Från begynnelsen var det inte särskilt många aktiva cyklister med och sektionsmötena hölls ambulerande i styrelsens medlemmars kök. 

1965 är ett betydelsefullt i historien. Då börjar några 12-13-åriga killar som indirekt kommer att betyda mycket för cykelsektionen. Det är Pierre Selling och Stefan Hübinette vars pappor så småningom kommer att spela en mycket stor betydelse för sektionen och lille Sten Palmqvist, som kommer att hålla på i yppersta klass långt in på 80-talet. 

Verksamheten växer succesivt under 60- och 70-talen och man deltar oftast i mer än 50 nationella tävlingar med ibland över 1000 individuella starter i SM, landsdelstävlingar och distriktstävlingar. Man har också ett regelbundet utbyte med cykelklubbar i Finland.
På bilden nedan syns vårt juniolag från 1981 i klubbtröjan som kom 1963. Kort därefter kom Nissan in som sponsor och tröjan kompletterades då med Nissans varumärke på bröstet som syns på bilden ytterligare nedan från SM 1986

Men i sent 70-tal och tidigt 80-tal sker en föryngring av verksamheten. Många satsningar på ungdomsverksamhet sker och nya förmågor kommer till klubben. Bengt Nilson, tidigare landslagscyklist, rekryteras till klubben som tränare och ligger bakom många kommande års tävlingsframgångar.

1982 utses Spårvägen till Bästa SM-klubb, helt tack vare juniorernas framfart under Bengt Nilssons ledning. 

Utvecklingen fortsätter och 80-talet kan förmodligen ses som Spårvägens storhetstid inom cykelsporten i Sverige. 


De här "glada" Spårvägarna sitter och begrundar sitt lagtempo-brons vid SM i Västerås 1986. Michele Lafis, Filippo Bassini och Peter Pegestam var hela 3,44 s efter segrande Motala AIF.
Bengt Nilsson försöker, föga övertygande, trösta trion.

Under 90-talet dalade intresset för landsvägscykling medan intresset för nya flugan Mountainbike ökade allt mer.

Men innan 90-talet var till ända kunde Spårvägen ta en sensationell seger vid SM i Halmstad 1989 där Bengt Ring vann linjeloppet över 180 km vilket var första gången en Spårvägare stod överst på pallen i stora SM.
På bilden nedan gratuleras han av en annan spårvägare på den tiden, Roberto Vacchi

Spårvägen startar en lyckosam MTB-verksamhet och 1991 startar man MTB-skolan med Björn Eriksson i spetsen. Man bestämmer sig också att hålla en MTB-festival i Flottsbro efter amerikansk förebild, i samband med förbundets uppdrag att arrangera riksmästerskap i MTB. Årets mästare blir Mr Mountainbike själv, Bernt Johansson.

Fortsättning följer

 

 

Uppdaterad: 02 MAJ 2018 23:41 Skribent: Lars Ervik
E-post: This is a mailto link

logo_nyttmonster_medtagline

imagewbsy.png

IcePower logga

Ekströms Plåt logga

 

 

Trimtex

 

 

 

 

Postadress:
Spårvägen CF - Cykel
c/o Roger Johansson, Majvägen 3, 123 52, Farsta
12352 Farsta

Besöksadress:
Gamla Stockholmsvägen 87E
14132 Huddinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@sparvagencykel....

Se all info